Kennisbijeenkomst ‘Groen in de Stad’

13-10-2021

Op woensdag 13 oktober 2021 gingen met elkaar bij ‘Daphne in de kast’ in Amersfoort met elkaar en inspirerende sprekers in gesprek over ‘Groen in de stad’. 

Joop Spijker – senior onderzoeker van Wageningen Universiteit & Research – trapte af en liet ons het belang van ‘Groen in de stad’ zien. Welk effect het heeft op onze gezondheid en leefbaarheid in gebieden. Verschillende grafieken lieten de impact zien. Zelf de kleinste ingrepen hebben effect. De algemene conclusie was dan ook dat wij dit eigenlijk (beter) moeten reguleren. Gemeenten moeten vooraf veel meer aangeven wat een ‘must’ is en ontwikkelaars moeten hun nieuwe bewoners goed informeren over de mogelijkheden in de tuin. Bekijk de presentatie van Joop hier.

Op basis van 4 verschillende steden; de groene stad, de levendige stad, de natuurlijke stad en de stille stad vertelde Maartje Luisman - directeur bij SVP Architectuur en Stedenbouw – over haar visie op ‘Groen in de Stad’. 4 Steden die met elkaar in balans moeten zijn op impact te kunnen maken. Een visie die werd ondersteund door vele goede voorbeelden. Wat ook een mooi bruggetje was richting de volgende en laatste presentatie. Bekijk de presentatie van Maartje hier.

Want tijdens de laatste presentatie nam Patrick van Bladel – Regiomanager Utrecht bij Synchroon - ons mee in het nieuwe concept ‘StadsBuiten’. Een onderscheidend concept voor gebiedsontwikkeling waar groen een zeer belangrijke rol speelt. Impressies lieten ons dan ook hele andere woonwijken zien, dan dat wij momenteel gewend zijn. En voordat iemand de vraag kon stellen, beantwoordde Patrick de vraag al. Ja, het kan uit. Wij hebben het doorgerekend, sterker nog momenteel worden twee nieuwe woonwijken op basis van dit concept gerealiseerd. Bekijk de presentatie van Patrick hier.