Kennisbijeenkomst ‘Smart Stedenbouw’

29-05-2019

Smart Stedenbouw

Woensdag 29 mei 2019

We leven in een interessante tijd. De opkomst van technologisering en digitalisering verandert de manier waarop we leven en dus ook de steden en dorpen waarin we leven. Dat gebeurt met een impact die vergelijkbaar is met de uitrol van elektriciteit, maar nu met een ongekende snelheid. Dat biedt mooie kansen om de steeds complexere uitdagingen van onze steden en dorpen op een nieuwe manier op te lossen en de stad duurzamer te maken, efficiënter te laten functioneren en leefbaar te houden.

Op woensdag 29 mei 2019 was het Vastgoedforum Midden Nederland op bezoek bij ZEEP architecten in het gebied ‘Kop van Isselt’ dat de komende jaren in Amersfoort wordt herontwikkeld. Een mooie kans om de mogelijkheden van Smart Stedenbouw te presenteren. Jan Poolen van ZEEP trapte af met een presentatie over het gebied. Wat staat er de komende jaren te gebeuren? Arjen Hof van Civity presenteerde vervolgens de mogelijkheden die data biedt bij een dergelijke ontwikkeling. Data om nog beter inzicht te krijgen in een gebied en zo mogelijk tot betere plannen te komen. Daarbij is het gebruik van Digital Twins ook van toegevoegde waarde. Klaes Sikkema van de EBU en Maarten Welmers van Esri presenteerde de verrassende mogelijkheden om nu al te kunnen zien hoe zo’n nieuw gebied in de toekomst gaat functionering. Tjerk Postmus van VodafoneZiggo vertelde over het netwerk van de toekomst en riep de zaal op om vooral na te denken over een nieuwe keurmerk binnen de woningbouw. Rondom het idee van een nieuw ‘Wifi-keurmerk’ ontstond een mooie discussie over het toekomstige netwerk van de toekomst en gebouwen en woningen die het mogelijk maken om daar optimaal gebruik van te maken.

 

De bijeenkomst werd afgesloten met een workshop behorende bij een onderzoek dat de TU Twente doet naar data. Hoe bewust zijn wij van de data die er is, het gebruik ervan en welke kaders zouden wij daaraan moeten stellen. Goede gesprekstof om tijdens de borrel na te praten over alle mogelijkheden die wij tijdens de bijeenkomst hebben gehoord.