Kenniscafé - Omgevingswet – What’s in it for me?

 In 2019 wordt naar verwachting de nieuwe Omgevingswet van kracht en werkelijk iedereen krijgt ermee te maken. In deze nieuwe wet krijgt de initiatiefnemer een belangrijke plek. De wet beoogt namelijk dat er meer ruimte moet zijn voor ruimtelijke ontwikkeling, door vermindering van regeldruk. Het moet daarom voor initiatiefnemers gemakkelijker worden om te komen tot nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen. Dit moet u als marktpartij en/of corporatie aanspreken.

Programma


15.30 uur – Inloop
15.45 uur – De Omgevingswet – What’s in it for me?
Presentaties van Frans Wittenberg en Michael Klijnstra
Ca. 17.00 uur – Napraten en borrel

Locatie Amersfoort

Voorwaarden 

Foto's


VerslagDe Omgevingswet – What’s in it for me?

Na een prachtige introductie van David Clayton van de Alliantie over (de tot stand koming van) hun nieuwe kantoor, dat zij samen delen met Portaal, stond het eerste Kenniscafé van 2017 op donderdag 20 april in het teken van de Omgevingswet en ‘De Ladder’. Michael Klijnstra van Lexence heeft het voor elkaar gekregen om een nieuwe wet op een leuke, begrijpelijke manier te presenteren. Conclusie … er gaat nogal wat veranderen. Een nieuwe manier van samenwerken, waarbij de taakverdeling tussen gemeente enerzijds en ontwikkelaar en/of initiatiefnemer anderzijds anders wordt ingestoken. Het wordt flexibeler, we krijgen minder regels (en dat is fijn) en hopelijk meer mogelijkheden. Maar hoe dat straks allemaal in de praktijk gaat werken … niemand heeft het antwoord. Daarom is het goed dat er nu al vele pilot-projecten lopen om de nieuwe samenwerkingsvorm in de praktijk te toetsen.

Projecten waarbij Frans Wittenberg van Bureau Stedelijke Planning ook betrokken is. Naast de nieuwe Omgevingswet, speelt daarbij ‘De Ladder’ ook een grote rol. Belangrijkste onderdeel? Maak duidelijk dat er behoeften is aan hetgeen er ontwikkeld en gerealiseerd gaat worden. En dat gemeenten daar elk op een andere manier mee omgaan, maakt de uitdaging alleen maar groter.

Vol kennis en inspiratie ging de discussie verder tijdens de gezellige borrel. Eén ding is erg duidelijk geworden. Mis de boot niet! Zorg ervoor dat je plannen op het netvlies van de overheden komen te staan, zodat deze meegenomen kunnen worden in de nieuwe Omgevingsplannen. Het zal de werkzaamheden van de ontwikkelaar en/of initiatiefnemer in de toekomst mogelijk kunnen vereenvoudigen.

CROP belastingadviseurs

Branche: Accountants & Belastingadviseurs


Bureau Stedelijke Planning

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Inbo Bouwkunde

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Strabo

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


SVP

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Rabobank Amersfoort Eemland

Branche: Banken


Heilijgers

Branche: Bouwbedrijven


Vastbouw

Branche: Bouwbedrijven


MVGM

Branche: Makelaars


BolscherBrugDeijl Notarissen

Branche: Overige


Bosselaar & Strengers Advocaten

Branche: Overige


Ebbens architecten

Branche: Overige


Elba-Rec

Branche: Overige


Lexence N.V.

Branche: Overige


Provincie Utrecht

Branche: Overige


Wijn & Stael Advocaten

Branche: Overige


Aalberts Ontwikkeling

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars


de alliantie

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars


LATEI

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars