Wat is de invloed van Big Data op Vastgoed?

Op woensdag 2 november maken het Vastgoedforum Midden Nederland een uniek uitstapje naar het hoofdkantoor van PWC in Amsterdam om te horen over het onderwerp Big Data. Waarom? Big data spelen een steeds grotere rol. De hoeveelheid data die opgeslagen wordt, groeit exponentieel. Dit komt doordat consumenten zelf steeds meer data opslaan in de vorm van bestanden, foto's en films (bijvoorbeeld op Facebook of YouTube) en doordat er steeds meer apparaten zelf data verzamelen, opslaan en uitwisselen (het zogenaamde Internet of Things) en er steeds meer sensordata beschikbaar zijn. Niet alleen de opslag van deze hoeveelheden is een uitdaging. Ook het analyseren van deze data speelt een steeds grotere rol. Deze data bevatten immers een schat aan informatie voor bijvoorbeeld marketing- en beleidsdoeleinden.

Big Data beïnvloedt alles en iedereen. Hoe veranderen bijvoorbeeld onze dagelijkse werkzaamheden? Wat is het gevolg voor de Vastgoed-beroepen? En wat kunt u ermee?
André Mikkers (partner bij PWC) vertelt het ons tijdens het volgende Kenniscafé op woensdag 2 november 2016. Met inspirerende voorbeelden en dat ook nog eens op een zeer bijzondere locatie, namelijk het Data Experience Center van PWC in Amsterdam dat speciaal voor het Vastgoedforum Midden Nederland wordt opengesteld. Hier kan je real time de effecten van Big Data zien. Een ervaring die je niet mag missen!!

Maar let op! Het aantal plaatsen is beperkt. En aanmelding is noodzakelijk, zodat wij iedereen van te voren kunnen registreren.

Programma


15.30 uur inloop
16.00 uur aanvang
17.30 uur borrel

LocatieThomas R. Malthusstraat 5, Amsterdam (Kantoorgebouw Westgate 2)
Parkeren: P-Garage onder kantoorgebouw Westgate 2

Voorwaarden 

Foto's 


Verslag De wereld van data: voorspelbaar, of juist niet?

Toen Telfort in 1999 met de vraag ‘Zou u een mobiele telefoon willen hebben?’ de straat op ging, keken voorbijgangers vreemd op. ‘Ik heb al een antwoordapparaat’ of ‘Ik ga toch niet bellen op de fiets?’ waren de eerste reacties. Anno 2016 is Microsoft’s zoekmachine Bing in staat eerder alvleesklierkanker te signaleren dan de persoon in kwestie het weet. Een groot contrast waar amper 17 jaar tussen zit. En we zitten nog midden in die technologie- en datarevolutie.

Daten met data
Op 2 november kwam Vastgoedforum Midden-Nederland daarom bijeen in het Data Experience Lab van PricewaterhouseCoopers. Overkoepelende vraag: wat betekent de datarevolutie voor de vastgoedsector? Waar liggen kansen en welke worden al benut? In de experimenteerruimte van PwC kan worden ‘gedatet met de data’, oftewel, men kan er ervaren wat er allemaal mogelijk is met de data waarover we (kunnen) beschikken. En die mogelijkheden, dat zijn er nogal wat.

Nieuw businessmodel
André Mikkers, partner bij PwC, heet ons welkom op deze bijzondere locatie en trapt af met een treffende introductie op de wereld waarin we leven. Een wereld waarin het goedkoper is om de defecte badkamerdeur van je vakantiehuisje te laten printen, dan er één op maat te bestellen. En waarin auto’s zelf kunnen aangeven wanneer ze vervangen moeten worden. Dat heeft vergaande gevolgen voor organisaties. Mikkers: ‘Het is belangrijk de mogelijke effecten van technologie en digitalisering op de eigen organisatie voortdurend op je netvlies te houden. Je moet je voorstellen wat het met de servicemarkt doet als mensen thuis hun eigen vervangende onderdelen gaan printen. Het kan je visie, missie en strategie volledig overhoop gooien. Je businessmodel verandert.’

Terugkerend thema is de discussie over privacy. ‘Het is voortdurend de vraag hoe ver we als samenleving mogen gaan als het gaat om persoonlijke gegevens. Wanneer het doel het opsporen van misdadigers is sta je daar anders in dan wanneer je persoonlijke data wordt gebruikt voor bijvoorbeeld commerciële doeleinden. Privacy is relatief: het hangt van de context af.’

Voorspel, maar laat je niet misleiden
Vervolgens neemt adviseur Niels Vink ons mee in een voorbeeldcase, waarmee aan de hand van een voorspellingsmodel potentiële vestigingslocaties voor groothandels kunnen worden bepaald. ‘Op basis van historische data, zoals het functioneren van vestigingen op bestaande locaties, kan een model worden gemaakt die voorspelt hoe succesvol nieuwe locaties kunnen zijn. Door meerdere indicatoren mee te nemen in je model, kan dit steeds nauwkeuriger’, aldus Vink.

Maar dat betekent niet dat je er blind op kunt vertrouwen. Disruptieve industrieën, denk aan een Picnic voor de supermarktindustrie, laten zich moeilijk of niet voorspellen. Ze overvallen je en ontwikkelen zo snel, daar kun je je niet op voorbereiden. Vink: ‘Voor nieuwe voorspellingsmodellen zal de tijdsboog daarom korter moeten zijn. Dat kan ook, want we verzamelen veel meer data in korte tijd. En daarnaast: het blijft altijd een modelkaart van de wereld. Je zult het moeten blijven toetsen aan de werkelijkheid en wat je daarin zélf signaleert.’

Als kers op de taart laat adviseur Jeroen Goudsmit ons de kracht van visualisaties zien, aan de hand van een interactieve netwerkanalyse-tool. Daarmee kunnen gericht zaken as fraude binnen bedrijven worden opgespoord, doordat direct inzichtelijk wordt waar afwijkende patronen in het netwerk te zien zijn. Effectief én leuk om mee te spelen.

Begin meteen
De vraag is of een de vastgoedwereld over voldoende data beschikt om dergelijke visualisaties en voorspellende modellen te kunnen maken. Wordt er voldoende data geregistreerd op een gestructureerde manier? Of is de keten bouw- en ontwikkelketen dusdanig versnipperd dat dergelijke analyses nog niet kunnen worden uitgevoerd? 

Het advies van Mikkers is duidelijk: ‘Ben je er nog niet mee bezig? Begin dan meteen. Maak gebruik van deskundigen om je data te verzamelen en gestructureerd op te slaan. Maak het toegankelijk en nodig mensen uit om er kritisch naar te kijken. Wat zie je?  Welke patronen kun je herkennen? Durf je kwetsbaar op te stellen om op die vragen een antwoord te krijgen. De kansen liggen er.’

CROP

Branche: Accountants & Belastingadviseurs


AG•NOVA concepts

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Ebbens architecten

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Inbo Bouwkunde

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Strabo

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


W4Y

Branche: Advies- en Ingenieursbureaus


Banken

Branche: Banken


Rabobank Amersfoort Eemland

Branche: Banken


Bébouw Midreth

Branche: Bouwbedrijven


BESIX Nederland

Branche: Bouwbedrijven


BolscherBrugDeijl Notarissen

Branche: Overige


Bosselaar & Strengers Advocaten

Branche: Overige


Diaz IT

Branche: Overige


FAME Groep B.V.

Branche: Overige


Overige

Branche: Overige


SVP

Branche: Overige


svp architectuur en stedenbouw

Branche: Overige


VBC Notarissen

Branche: Overige


Aalberts Ontwikkeling

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars


AM

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars


Heilijgers

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars


NV OMU

Branche: Project- en vastgoedontwikkelaars


Syntrus Achmea

Branche: Zorginstellingen en Beleggers